De Tours

Tours voor kinderen
Tours voor volwassenen

Tegels over de filosofen van het vrije Amsterdam

Wandel in de voetsporen van Descartes, Spinoza, Locke, Hobbes en vele andere filosofen. Op negen belangrijke punten langs de wandelroutes liggen stoeptegels met quotes uit hun boeken om hen te herinneren.

Individuele vrijheid is misschien wel het belangrijkste kenmerk van de moderne samenleving. We vinden het normaal dat we kunnen zeggen wat we denken, we willen zelf bepalen hoe we leven, welk beroep we hebben en wie onze partner is.

Als je deze wandelroute door Amsterdam loopt begrijp je beter hoe Amsterdam aan deze vrijheid heeft bijgedragen. De Amsterdamse handelsgeest leverde zowel vrijheid als onvrijheid op: armoede, onderdrukking en slavernij hoorden bij het prille kapitalisme, maar ook vrijheid van meningsuiting en tolerantie voor andere geloven. Vrijdenkers kwamen af op deze grotere vrijheden. Hun boeken veranderden de wereld en maakten individuele vrijheid belangrijker.

De invloed van deze Amsterdamse denkers op onze wereld wordt tijdens de wandeling uitgelegd. Je ontdekt ook dat er voor onze vrijheid is gestreden, met gevaar voor eigen leven en soms met de dood tot gevolg. Er is een wandeling voor kinderen vanaf tien jaar en een wandeling voor iedereen vanaf zestien jaar.

Lees het artikel van Trouw: 'In Amsterdam liggen de filosofen op straat'

Lees het bericht van Nu.nl (overgenomen van AT5): 'Negen filosofische stoeptegels in het centrum geplaatst'

Lees het artikel van het Parool: 'Filosofische stoeptegels duiken op in de stad: 'Zonder Amsterdam geen Verlichting''

Lees het artikel van Filosofie.nl: 'Wandelen op het filosofische pad van de vrijheid'

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij financiering van het HFA, het Humanisme Fonds Amsterdam. Lees hier meer over het HFA en wie verder heeft bijgedragen.

Wandelgids naar vrijheid

Vanaf 1 mei 2020 vind je hier een link met meer informatie over de 'Wandelgids naar vrijheid. Filosofeer doeboek en teksten bij vrijheidvanamsterdam.nl'. Daarin tref de teksten bij de wandelingen op papier aan, en extra filosofische vragen en - opdrachten. Voor iedereen vanaf tien jaar! Uitgegeven door Levendig. ISBN: 9789491740770. Als je een bericht wilt wanneer het uitkomt, mail naar info@vrijheidvanamsterdam.nl!

Activiteiten over filosofie en vrijheid en wandelingen met een gids

Wil je op de hoogte gehouden worden van de wandelingen met gids en andere activiteiten over filosofie en vrijheid? Zie agenda hieronder. Geef je op voor de nieuwsbrief via info@vrijheidvanamsterdam.nl als je op de hoogte gehouden wilt worden.

agenda

Lezing: Hoe hersensimulatie de vrije wil bevordert

Paradisolezing door Damiaan Denys, van 11.00 - 13.00 uur

Lees meer

VOLGEBOEKT. Wandeling met gids

Start Centraal Station, van 14.00 - 16.00 uur

Lees meer

Lezing: Spinoza's opvatting over vrijheid

Humacafe in Perdu door Jeroen Bartels en Henri Krop, van 15.00 - 17.00 uur

Lees meer

VOLGEBOEKT: Verkorte tour met gids: langs zes tegels

Start De Brakke Grond, van 11.00 - 12.00 uur

Lees meer

Verkorte tour met gids: langs tegels van o.a. Descartes, Hobbes, Spinoza en Locke

Nacht van de Filosofie in de Brakke Grond, van 20.00 - 00.00 uur

Lees meer