De Tours

Tours voor kinderen
Tours voor volwassenen

Tegels over de filosofen van het vrije Amsterdam

Tijdens de gratis wandelroutes op deze site kom je meer te weten over Descartes, Spinoza, Locke, Hobbes en vele andere filosofen. Op negen belangrijke punten langs de wandelroutes liggen (vanaf najaar 2019) stoeptegels met citaten uit hun boeken om hen te herinneren. Wandel mee in de voetsporen van deze denkers.

Vrijheid is misschien wel het belangrijkste kenmerk van de huidige Westerse samenleving. We vinden het belangrijk dat we kunnen zeggen wat we vinden, we willen zelf bepalen hoe we leven, welk beroep we kiezen en in welke stad we wonen. Als je deze wandelroute door Amsterdam loopt begrijp je beter hoe de handelsgeest zowel vrijheid als onvrijheid opleverde. Armoede, onderdrukking en slavernij hoorden bij het prille kapitalisme én rijkdom, meer vrijheid van meningsuiting en tolerantie voor andere geloven. Vrijdenkers kwamen af op deze grotere vrijheden en hun boeken verlegden via hun boeken de grenzen van de vrijheid. Deze boeken veranderden de wereld. De invloed van deze Amsterdamse denkers op onze wereld wordt tijdens de wandeling uitgelegd. Je ontdekt ook dat er voor onze vrijheid is gestreden met gevaar voor eigen leven en soms met de dood tot gevolg. Er is een variant voor kinderen vanaf tien en voor iedereen vanaf zestien.

Dank aan het HFA, Humanisme Fonds Amsterdam. Dit fonds heeft deze wandelingen financieel mogelijk gemaakt. Het HFA steunt projecten die Amsterdam verbinden aan Humanisme. Mede door de Amsterdamse denkers is individuele vrijheid, gelijkheid en autonomie op de kaart gezet. Deze ontwikkeling gaat vooraf aan Humanisme, daarom steunt het HFA dit project.

Vanaf begin 2020 vind je hier een link naar het doe-boek over vrijheid met veel filosofische vragen en opdrachten dat bij de wandelingen van de Vrijheid van Amsterdam hoort. Ook tref je daar de beschrijvingen van de wandelingen op papier aan. Voor iedereen vanaf tien jaar!

Disclaimer: de locaties bij de wandelingen zijn bepaald op basis van kennis van 2019. We sluiten niet uit dat nieuwe feiten en inzichten hier een nieuw licht op kunnen werpen.

agenda

Spinozadag 2019

Spinozadag: het verlichtingsideaal in digitale tijden. 24 november 12.00 - 16.00 uur.

Lees meer