Met dank aan....

Veel mensen hebben (enorm veel) bijgedragen aan deze wandelingen, meestal in hun vrije tijd. HEEL VEEL DANK ALLEN!!!

Allereerst speciale dank aan de mensen die (veelal privé) extra geld hebben gegeven voor de epoxie in de letters van de tegels. De gemeente wilde dit om de letters te beschermen tegen de roestvrijstalen borstels van de veegwagens. Dit zijn: Ger Kupers (tegel Descartes aan de Westermarkt), Ruud Walst en Klaasbert Moed (tegel Koerbagh), Rudolf de Blij (tegel van den Enden), de Amsterdamse Spinoza Kring (tegel Spinoza Nieuwendijk) en de familie van Bodegraven (tegel Hobbes).

Onmisbare bijdragen zijn gekomen van: Margreet Brandes (socioloog/onderzoeker, foto 1), Henri Krop (foto 2), Martin Struik (foto 3), Karianne Marx (Amsterdamse Spinozakring (ASK), foto 4), Peter van Loon (ASK), Eliane Beyer (ASK), Toni Niel, Yoram Stein, Remko van Eenennaam, Job Mulder, Hans de Ruiter, Jeroen Bartels, Marian de Joode, Pieter de Jong, Erik Jan Bos, Erno Eskens, Boudewijn Oranje, Chris Seinen, Marco Cops, Jeroen van Kemenade, Job Cohen, Stephen Hodes, Marleen Stikker, Alexander Rinnooy Kan, Carolien Gehrels, Maartje Dros, Erik Klarenbeek, Johan de Jong (ASK), Corrie Kuis, Arjaan Kunst, Mitchell Bouwman, Don Remkes, Marijke Oosterbroek, Stephanie Vahlkamp, Alexandra Bronsveld, Paulien Hilbrink, Eline Hesse, Jet Tigchelaar, Koen Franze, Muriel Warners, Lennaart Allan, Annechien Verheij, Lianne Tijhaar, Gwendolyn Bolderink, Machiel Mol, Fortunee Leedeboer, Luut voor int Holt, Radboud Houtman, Gerard Kind, Deliane Schneiders, Lotte Brugman, Dennis Kuit en Serge Verheugen. En natuurlijk de familie van Bodegraven (Wijnand, Tini, Karin, Jeroen, Jan, Leda, Ingrid, Marian, Hans, Anitra), die allemaal op hun manier hun steentje hebben bijgedragen. Ook dank aan de vele testwandelaars, jong en oud, individuen en groepen.

Ook speciale dank aan IZI-travel, aan Arjaan Kunst en alle mensen achter de schermen, voor het vele meedenken en de zeer bruikbare adviezen.

Dank aan het HFA, Humanisme Fonds Amsterdam. Dit fonds heeft deze wandelingen financieel mogelijk gemaakt. Het HFA steunt projecten die Amsterdam verbinden aan Humanisme. Mede door de denkers van Amsterdam is individuele vrijheid, gelijkheid en autonomie op de kaart gezet. Deze ontwikkeling gaat vooraf aan Humanisme, daarom steunde het HFA dit project.

Ook dank aan de mensen achter het HFA en het Humanistisch Verbond, die dit (grotendeels) vrijwillig deden: Stefan Hermsen, Theo Veltman, Magdeleen Sturm, Christa Compas, Boris van der Ham, Leon Benders, Dick Middelhoek, Jan van Oudenaarden.

Tot slot een disclaimer: de locaties van de tegels, de punten op de routes en de teksten bij de wandelingen zijn gekozen op basis van wat we in 2019 weten. Velen hebben bij het ontwikkelen van deze wandelingen hun kennis ingebracht en meegedacht hoe de teksten van de tours toegankelijk te houden. We sluiten niet uit dat nieuwe feiten en inzichten in de toekomst een ander licht hierop werpen. Er zullen dan eventueel nieuwe versies van de audiotours komen.

De vrijheid van Amsterdam / Nanda van Bodegraven