Boekbespreking: Het rechtvaardigheidsgevoel van Jonathan Haidt

4 november 2021, 19:00 - 21:00

Heb jij ook een stapel ongelezen boeken op je nachtkastje liggen? Wil je wel graag weten wat erin staat? Doe mee met een boekbespreking! Je hoeft het boek niet gelezen te hebben. Dit keer bespreken we Het rechtvaardigheidsgevoel van Jonathan Haidt.

“Mijn vakgebied is morele psychologie en ik zal ervoor pleiten dat moraal het buitengewoon menselijk vermogen is dat onze samenleving mogelijk heeft gemaakt”, aldus Jonathan Haidt in de inleiding van Het rechtvaardigheidsgevoel. In dit boek beschrijft hij zijn onderzoek naar de herkomst van onze moraal en wil hij de ondertitel beantwoorden: “Waarom wij niet allemaal hetzelfde denken over politiek en moraal”

Filosofe Nanda van Bodegaven geeft een samenvatting van wat zij als kernpassages ziet. We bespreken deze met elkaar en onderzoeken wat we met de inzichten kunnen, waar we het mee eens zijn en waarmee juist niet.

Dit is het tweede deel van een tweeluik rondom deze evolutionair denker; de eerste is 14 oktober. De bijeenkomsten kunnen ook los gevolgd worden.

We bespreken beide boeken in boekhandel Het Martyrium, van Baerlestraat 170 in Amsterdam.

Geef je op door een kaart te kopen. De kosten zijn €20,- per deelnemer. Frisdrank met nootjes is bij de prijs inbegrepen.

Wij zijn vanaf een kwartier voor aanvang aanwezig op de aangegeven locatie. Als de bespreking niet door kan gaan, bijvoorbeeld door nieuwe coronamaatregelen, wordt de betaling teruggestort.