Filosofie zet in beweging! Doe ook mee!

Filosofische activiteiten: ‘ik denk dus ik ben’

In deze agenda vind je activiteiten die wij zelf organiseren, maar ook die van andere organisaties. De activiteiten sluiten aan op de onderwerpen van de Spinozaroute, deze laten je nadenken over de natuur en over menszijn in relatie tot de natuur. Of op de onderwerpen van de tegelroutes: we onderzoeken de wortels van het moderne Westerse wereldbeeld en de rol die de (natuur)wetenschap daarin speelt. We ontdekken dan bijvoorbeeld waarom de uitspraak van Descartes ‘ik denk dus ik ben’ zo belangrijk is in de filosofie.

Bekijk alle activiteiten hieronder.

25 juni 2021, 14:00 - 17:00

Opening Spinozaroute

De opening van de Spinozafietsroute vindt plaats vanaf het Artisplein, aan de Plantage Middenlaan. Luister naar podcast onderweg op Spinozabanken. Deelnemers ontvangen vanwege de feestelijke lancering een tasje met proviand van de Plantage. Vergeet je smartphone met oortjes niet! Interesse? Lees hier meer.
28 augustus 2021, 11:00 - 13:00

Wandeling met gids langs 8 tegels

Wandel langs 8 stoeptegels met quotes van filosofen uit de zeventiende-eeuw, die vanuit Amsterdam de wereld veranderden. Na de wandeling begrijp je dat veel waarden in onze samenleving niet vanzelfsprekend zijn. Startpunt: De Brakke Grond. Kosten, inclusief koffie/thee en cake: € 25,-. Interesse? Schrijf je hier in!
3 september 2021, en 4 september 2021

Summerschool Ecohumanisme

De humanistische Stichting Socrates daagt je uit om op 3 en 4 september, samen met haar hoogleraren, in de voetsporen van Socrates een reis naar de toekomst van de mens te ondernemen. Locatie: Internationale School voor Wijsbegeerte te Leusden. Kosten: € 179 – € 399. Interesse? Lees hier meer!
6 september 2021

Expositie over Vrijdenkers

In het Amsterdam Museum is ter ere van het 75-jarig jubileum van het Humanistisch Verbond een expositie over vrijdenkers door de eeuwen heen. Vanaf 6 september kan je dit bezoeken! Interesse? Lees hier meer!
11 september 2021, 11:00 - 13:00

Wandeling met gids langs 8 tegels

Wandel langs 8 stoeptegels met quotes van filosofen uit de zeventiende-eeuw, die vanuit Amsterdam de wereld veranderden. Na de wandeling begrijp je dat veel waarden in onze samenleving niet vanzelfsprekend zijn. Startpunt: De Brakke Grond. Kosten, inclusief koffie/thee en cake: € 25,-. Interesse? Schrijf je hier in!
17 september 2021

Expositie over Koerbagh

Adriaan Koerbagh werd gevangen gezet omdat hij een boek schreef. Bij de Kalvertoren ligt een stoeptegel van de Vrijheid van Amsterdam om hem te memoreren. In de Embassy of the Free Mind wordt de expositie “Koerbagh 1633 – 1669; Eerherstel voor een dwarse denker” vertoond. Er zijn ook publiekslezingen. Interesse? Lees meer!
18 september 2021, 11:00 - 13:30

Fietstocht met gids: denken over de natuur

We fietsen langs de Spinozabanken en denken na over de natuur aan de hand van thema’s die passen bij de banken. Ook proeven we de natuur onderweg. Startpunt: het Spinozamonument. Kosten: eenmalig €15,-. Interesse? Schrijf je hier in!
25 september 2021, 09:30 - 16:30

Spinoza en het ecologisch denken

Sprekers tijdens deze dag zijn: prof. Henri Krop, dr. Paul Juffermans en prof. Frans Saris. Deze bijeenkomst is in Soest en wordt georganiseerd door de Spinoza Kring aldaar. Interesse? Lees hieronder meer!
14 oktober 2021, 19:00 - 21:00

Boekbespreking: ‘De gelukshypothese’ van Jonathan Haidt

Jonathan Haidt brengt in deze klassieker oude wijsheden in relatie met de moderne evolutionaire psychologie. Zo komt hij tot verrassende inzichten. Filosoof Nanda van Bodegraven bespreekt dit boek. Locatie: Boekhandel Het Martyrium in Amsterdam. Kosten: €20,-. Interesse? Schrijf je hier in!