Dank aan velen!

Dankwoord behorend bij de Spinozaroute

Ontzettend veel mensen en organisaties hebben geholpen bij het realiseren van de Spinozaroute. Allereerst natuurlijk het Humanistisch Verbond: naast de financiële middelen was het vele meedenken, de geestdrift en de support tijdens het ontwikkelen geweldig. Speciale dank aan de Amsterdamse afdeling, alle bestuursleden en de voorzitter Guus Bakker, zij staan aan de basis van dit initiatief. Ook dank aan Christa Compas en Boris van der Ham, oud directeur en -voorzitter van het Humanistisch Verbond. Het is geweldig dat jullie dit mogelijk hebben gemaakt, veel dank voor het vertrouwen. 

Zeer veel dank aan ARTIS, de biologen en vele anderen die mee hebben geholpen met prachtige bijdragen. De samenwerking was geweldig en leuk. Ook de medewerkers van de stadsdelen Oost, Centrum en Zuidoost, waar de route doorheen gaat, wil ik enorm bedanken voor hun enthousiasme, betrokkenheid en goede ideeën. Met name Gijs Hendrix, Ivar Manuel en Mascha ten Bruggencate wil ik danken, hun meedenken heeft sterk bijgedragen aan de realisatie van dit project. Ook dank aan de medewerkers van gemeente Ouder-Amstel, waar Duivendrecht deel van is en dat ook onderdeel is van de route.

De Amsterdamse Spinozakring wil ik bedanken, onder andere Henri Krop was zeer behulpzaam en vrijgevig met zijn tijd. Ook veel dank aan alle wetenschappers en denkers die een bijdrage leverden aan de podcasts en de universiteiten en instituten waar zij werkzaam zijn: Robbert Dijkgraaf, Judi Mesman, Haroon Sheikh, Damiaan Denys, Masi Mohammadi, Amade M’charek, Andrea Maier en Tijs Goldschmidt. De 3D-printer van vanPlestik printte en ontwierp de armleuningen, zij mogen hier natuurlijk ook niet ontbreken. De mensen van het Amsterdam Museum droegen ook hun steentje bij: zij gaven heel bruikbare feedback aan het begin van het project. Ik was bovendien erg blij met de mensen die spontaan op straat een bijdrage gaven aan de podcasts, het waren allemaal geweldige gesprekken. Prettig ook dat Arjaan Kunst en de andere mensen achter IZI-travel steeds klaar stonden met hulp en advies.

Tot slot dank ik aan alle mensen die niet bij één van bovengenoemde organisaties behoorden. Speciale dank aan Roderick Hageman, die precies op het goede moment bereid was mee te denken. Ook bedank ik Paulien Hilbrink, Mirjam van Reijen, Marian de Joode, Josephine Krikke, Andrea van Pol, Jannes Drop, Elbrich Steegstra, Beppie Gorter, Pieter de Jong, Jan van Bodegraven, Sabrina Dekker, Jet Tigchelaar, Sonja Jerak, Pooyan Tamimi Arab, Jeroen Bartels, Florian Jacobs, Jonne op de Weegh, Linda van Hal, Francis Hong, Lorenzo Hoorn en Eliene Hesse.  

Tot slot alle mensen en organisaties die verder mee hebben geholpen aan het realiseren van de Spinozaroute en nog niet zijn genoemd: heel fijn dat jullie zo betrokken en hulpvaardig waren!

Dankwoord behorend bij de tegelroutes

Allereerst dank aan de mensen die (veelal privé) extra geld hebben gegeven voor de epoxie in de letters van de tegels. De gemeente wilde dit om de letters te beschermen tegen de roestvrijstalen borstels van de veegwagens. Dit zijn: Ger Kupers (tegel Descartes aan de Westermarkt), Ruud Walst en Klaasbert Moed (tegel Koerbagh), Rudolf de Blij (tegel van den Enden), de Amsterdamse Spinoza Kring (tegel Spinoza Nieuwendijk en tegel Spinoza Waterlooplein) en de familie van Bodegraven (tegel Hobbes).

Speciale dank aan het Comeniusmuseum voor de financiering van de tegel voor Comenius! Geweldig dat ook Comenius nu een tegel heeft. Ook de locatie is geweldig: het prachtige ‘Huis met de Hoofden’.

Onmisbare bijdragen zijn gekomen van: Margreet Brandes, Henri Krop, Karianne Marx, Peter van Loon (ASK), Eliane Beyer (ASK), Toni Niel, Yoram Stein, Remko van Eenennaam, Job Mulder, Hans de Ruiter, Jeroen Bartels, Marian de Joode, Pieter de Jong, Erik Jan Bos, Erno Eskens, Boudewijn Oranje, Chris Seinen, Marco Cops, Jeroen van Kemenade, Job Cohen, Stephen Hodes, Marleen Stikker, Alexander Rinnooy Kan, Carolien Gehrels, Maartje Dros, Erik Klarenbeek, Johan de Jong (ASK), Dick Moesbergen en Sander van Rouwendaal (Steenhouwerij Maarssen), Corrie Kuis, Arjaan Kunst, Mitchell Bouwman, Don Remkes, Marijke Oosterbroek, Stephanie Vahlkamp, Alexandra Bronsveld, Paulien Hilbrink, Eline Hesse, Jet Tigchelaar, Koen Franze, Muriel Warners, Lennaart Allan, Annechien Verheij, Lianne Tijhaar, Gwendolyn Bolderink, Machiel Mol, Fortunee Leedeboer, Luut voor int Holt, Radboud Houtman, Gerard Kind, Deliane Schneiders, Lotte Brugman, Dennis Kuit en Serge Verheugen. En natuurlijk de familie van Bodegraven (Wijnand, Tini, Karin, Jeroen, Jan, Leda, Ingrid, Marian, Hans, Anitra), die allemaal op hun manier hun steentje hebben bijgedragen. Ook dank aan de vele testwandelaars, jong en oud, individuen en groepen.

Ook speciale dank aan IZI-travel, aan Arjaan Kunst en alle mensen achter de schermen, voor het vele meedenken en de zeer bruikbare adviezen.

Dank aan het HFA, Humanisme Fonds Amsterdam van het Humanistisch Verbond. Dit fonds heeft deze wandelingen financieel mogelijk gemaakt. Het HFA steunt projecten die Amsterdam verbinden aan Humanisme. Mede door de denkers van Amsterdam is individuele vrijheid, gelijkheid en autonomie op de kaart gezet. Deze ontwikkeling gaat vooraf aan Humanisme, daarom steunde het HFA dit project.

Ook dank aan de mensen achter het HFA en het Humanistisch Verbond, die dit (grotendeels) vrijwillig deden: Stefan Hermsen, Theo Veltman, Magdeleen Sturm, Christa Compas, Boris van der Ham, Leon Benders, Dick Middelhoek, Jan van Oudenaarden.

Tot slot een disclaimer: de locaties van de tegels, de punten op de routes en de teksten bij de wandelingen zijn gekozen op basis van wat we in 2019 weten. Velen hebben bij het ontwikkelen van deze wandelingen hun kennis ingebracht en meegedacht hoe de teksten van de tours toegankelijk te houden. We sluiten niet uit dat nieuwe feiten en inzichten in de toekomst een ander licht hierop werpen. Er zullen dan eventueel nieuwe versies van de audiotours komen.