Tijdens de wandeling staat verbondenheid centraal, een van de kernwaarden van het humanisme. Vanuit de humanistische gedachte is zelfbeschikking essentieel, maar denken we niet alleen aan onszelf. Als mens zijn we zelf verantwoordelijk voor het geven van zin aan het leven. Zelfverwerkelijking die rekening houdt met de belangen van onszelf en van anderen. We geven zin aan ons leven in het hier en nu en doen dat met respect voor de keuze van anderen en voor de natuur en andere levende wezens. Mens-zijn betekent dus ook verbonden zijn, ingebed, kwetsbaar en afhankelijk van elkaar én de natuur.
Wandel mee door Amsterdam Oost en Amsterdam Centrum, langs enkele speciale banken in Amsterdamse stadsnatuur, die onderdeel zijn van de Spinozafietsroute. Tijdens de wandeling reflecteren we met elkaar op de verbinding met de natuur en wat deze voor ons betekent, aan de hand van de omgeving en podcasts waarin wetenschappers zoals Robert Dijkgraaf, filosofen en Amsterdammers aan het woord komen over mens en natuur. Ook onderzoeken we met elkaar eigen ervaringen aan de hand van thema’s uit de podcasts. Zoals: wanneer raakt de natuur jou? Wanneer voel je juist geen verbinding met de natuur? Biedt de natuur ook ervaringen van ontzag, van dat wat onszelf overstijgt, van dankbaarheid misschien?
De wandeling wordt begeleid door humanistisch geestelijk verzorger Beate Giebner en filosoof Nanda van Bodegraven. We nodigen je van harte uit om deze wandeldialoog mee aan te gaan.
Vergeet niet je telefoon en oordopjes mee te nemen!