Spinozaroute: filosofische fietstocht langs 11 banken, van Amsterdam Centrum naar Zuidoost

Vrijdenker Spinoza zag de mens als deel van de natuur. Maar hoe natuurlijk is de mens? Fiets door Amsterdam terwijl je de gratis podcast luistert waarin biologen van Artis en hedendaagse wetenschappers hun idee hierover geven. Of ga fietsend op onderzoek uit onder leiding van een filosoof.

Gratis Spinozaroute door Amsterdam

Fiets door Amsterdam en luister naar podcasts met biologen van Artis over dieren en planten in de stad en naar wetenschappers en Amsterdammers over hoe natuurlijk de mens is.

Rondleidingen met gids door Amsterdam

Fiets met een filosoof langs 11 Spinozabanken en ga op onderzoek naar de natuur in de stad en in de mens. Ontdek waarom filosofen hier heel verschillend over denken. Kijk in de agenda voor actuele data! 

Spinozabanken om te reflecteren over mens en natuur

Langs de route staan 11 banken. Via QR-codes op deze banken beluister je  gratis podcasts met bijdragen en overdenkingen van biologen van Artis, prominente wetenschappers en buurtbewoners.

Bijvoorbeeld wordt verteld over de witte grijsbandspanner, die navigeert met behulp van het licht van de maan. Robbert Dijkgraaf en anderen vertellen vervolgens wat de nacht met hem doet. Luister naar de podcasts om meer te weten te komen over hoe de organismen leven maar ook om te horen hoe wetenschappers denken over het dier mens. Of is de mens geen dier?

NB: sinds april 2023 zijn de leuningen vervangen door plaatjes met foto’s van de leuningen. Zodat er weer op de banken geslapen kan worden.

Lees meer over de banken.

De leuningen hebben sinds oktober 2023 een geweldige nieuwe plek: op natuurspeeltuin Jeugdland. Zoek alle leuningen op het terrein!